Jacqueline Smit werd 53 jaar geleden bij de nonnetjes in Haarlem geboren en woonde daarna met haar ouders op de Boterdijk. Op haar drieëntwintigste verliet ze haar ouderlijk huis. Ze is echter altijd in De Kwakel blijven wonen.

“De Kwakel is een gezellig dorp waar ik al 31 jaar een leuke baan heb bij slagerij Eijk en Veld. Mijn opa (Ten Brink) had 7 slagerijen en mijn moeder bracht vlees voor hem rond bij klanten. Ik mocht dan vaak met haar mee. Zodoende leerde ik al jong veel mensen kennen. Mijn andere opa (Bernard Smit) had landbouwboten en daarmee vervoerde hij schapen van en naar Texel. Leuk detail is dat de boot van mijn opa nu op de bekers van AH Jos van den Berg staat.”

Het hart van Jacqueline ligt in De Kwakel. “In Uithoorn zou ik nooit willen wonen. Voor mijn gevoel zijn de mensen daar minder sociaal en behulpzaam. Nu met Corona helpt iedereen elkaar hier met boodschappen doen en bijvoorbeeld het uitlaten van de hond. Dat vind ik zo mooi aan De Kwakel.” Ze vindt het wel jammer dat sommige mensen hun tuin verwaarlozen en dat mensen uit andere landen, die gaan wonen in De Kwakel, niet goed begeleid lijken te worden.

“Ik heb me opgegeven voor dit project omdat ik het belangrijk vind dat mensen contact hebben met elkaar. Sommige mensen, alleenstaanden en ouderen hebben echt behoefte aan een beetje gezelligheid. Daarom organiseer ik ook ieder jaar een buurt-barbecue”.

Jacqueline omschrijft zichzelf als een enthousiast, behulpzaam en sociaal persoon.

De dood van haar vader heeft haar erg geraakt. Ze hield heel erg van haar vader en deed alles samen met hem. Toen haar ouders op leeftijd kwamen, kocht ze een kangoeroewoning zodat haar ouders bij haar konden wonen. Helaas overleed haar vader al vrij snel daarna. Ze heeft vervolgens nog een aantal jaar haar moeder verzorgd, met wie ze niet zo’n heel goede band had. Dit was voor haar geen fijne periode. Met haar moeder kwam ze vaak in de kerk, maar sinds zij er niet meer is gaat ze daar eigenlijk niet meer heen. Ze denkt nog wel vaak aan de kerk.

‘Nu met Corona helpt iedereen elkaar hier met boodschappen doen en bijvoorbeeld het uitlaten van de hond. Dat vind ik zo mooi aan De Kwakel.’

Tijdens de financiële crisis hebben Jacqueline en haar man het erg zwaar gehad. Maar door hard te werken zijn ze er weer bovenop gekomen. Ze is dan ook erg trots op wat ze allemaal bereikt heeft. Als meisje begon ze op de huishoudschool. Daarna heeft ze haar slagerij-diploma’s gehaald en papieren voor een Jack Russellkennel die ze een aantal jaren heeft gehad. Ook heeft ze haar sociale hygiëne diploma gehaald en ze is uiteindelijk haar eigen mobiele bar gestart. Kortom, ze is een echte doorzetter.

Als ik haar vraag wat ze graag nog eens zou willen doen is haar antwoord: “Skiën in Canada. Dat land fascineert me door de bergen en de natuur. Daar word ik blij van. Ook wil ik nog een keer een ballonvaart maken in Oostenrijk. Dat hebben we één keer gedaan en dat was zo fantastisch dat ik het nog wel een keer zou willen doen.”

Tot slot heeft ze nog een boodschap voor de mensen om zich heen: “Denk 2 keer na voordat je iets zegt en help een ander waar je kunt.”

Tekst en fotografie: Dolly Pieterson