Mohammed is 29 jaar en woont met zijn vrouw en twee kinderen in de wijk Thamerdal. Hij vluchtte zes jaar geleden uit Irak, vanwege het geweld van ISIS. Het is niet de eerste keer dat hij naar Nederland is gekomen; zijn ouders vluchtten toen hij jong was naar Nederland vanwege het regime van Sadam Hoessein. Zij kozen er in 2005 voor om terug te keren naar hun land. “Die fout zal ik niet maken.” Mohammed heeft het hier naar zijn zin, en heeft een duidelijke toekomst voor ogen.

Het huis van de familie is prachtig ingericht. Het wonen in Thamerdal bevalt ze goed, al is er ook een minpuntje. “Drie dagen geleden is hier ingebroken.” Ze hebben niet bewust voor Uithoorn gekozen als woonplaats. “Dat doet het COA.” Hij heeft een zus in Zeeland en een broer in Brabant. Een andere zus woont in Duitsland. “Liever was ik naar Zeeland gegaan, om dichterbij mijn zus te wonen.” Maar Uithoorn is een prima plek om te wonen, vindt Mohammed. Hij vindt de verschillen in Nederland klein. In de tijd dat hij nog in het AZC woonde, zag hij verschillende regio’s van Nederland. Hij verbleef in Zeeland, Friesland en Noord-Holland.

De tijd in het AZC was niet makkelijk. Het was een strijd om een verblijfsvergunning te krijgen. “Mosul, de stad waar ik woonde, werd gezien als een veilige stad. Terwijl de stad compleet aan puin is geschoten.” Hij laat een filmpje zien van een interview dat NOS op 3 met hem maakte. Naast een interview, zijn beelden van de stad te zien, waarvan hij ook een deel maakte. “De wederopbouw van de stad is nog nauwelijks begonnen. Veel delen zien er nog net zo uit als toen.”

‘In Nederland zijn er volop kansen. Die kansen wil ik grijpen.’

Zijn beheersing van de Nederlandse taal is opvallend goed. “Ik heb een taalgevoel,” verklaart hij. Dat blijkt, want naast het Irakees en Nederlands spreekt hij Engels, Duits, Libanees, Syrisch en Palestijns en Jordaans. “De Arabische talen lijken op elkaar.” Mohammed is tolk. “Dat was mijn doel. In het AZC keek ik door het raam en zag ik een man uit een auto stappen. Het was een mooie auto, de man was netjes gekleed in een pak. Dat wilde ik ook. Ik wist toen nog niet dat hij tolk was.”

Om tolk te kunnen worden, moet je een opleiding volgen. Zonder status mag je echter niet aan een opleiding beginnen. Hoe moeilijk die tijd ook was, toch liet Mohammed zijn hoofd niet hangen. ‘Ik heb altijd mijn doel voor ogen gehouden. In de tijd dat ik nog niet mocht werken of studeren, heb ik aan mezelf gewerkt. Ik heb online lessen gevolgd, de taal geleerd en mezelf verbeterd. Zodat ik na het krijgen van mijn status niet vijf tot tien jaar erover zou doen om mijn droom te verwezenlijken.”

Sinds januari van dit jaar heeft hij een eigen bedrijf als tolk. “Ik werk bijvoorbeeld voor de politie, maar ook voor de IND.” Daarnaast wil hij een opleiding volgen voor rijinstructeur. “Ik houd van autorijden. Het mooie van dit beroep is dat je je eigen tijd in kunt delen.” Van stilzitten houdt hij niet, het liefst is hij bezig. “In Nederland zijn er volop kansen. Die kansen wil ik grijpen.”

Een kostbaar huis of dure auto dat vindt hij niet belangrijk. “Vanochtend zat ik even in de tuin. Ik hoorde de vogels rond ons huis en was alleen maar dankbaar. Zeker wanneer ik onze huidige situatie vergelijk met die in Irak. Maar dat betekent niet dat ik achterover ga leunen. Ik wil me blijven ontwikkelen, wat maken van het leven.”

In zijn vrije tijd mag hij graag sporten. “Ik doe aan fitness. Mijn lichamelijke gezondheid vind ik erg belangrijk. Wanneer je lichaam niet gezond is, kan dat je weerhouden om persoonlijke doelen te bereiken.”

Als hij iets mocht veranderen aan Uithoorn, dan zou hij het leuker willen maken, vooral voor jongere generaties. “Uithoorn is meer gericht op ouderen. In deze wijk zijn bijvoorbeeld weinig leuke speelplekken voor kinderen.”