Piet van Duin (65 jaar) woont nu zo’n twee jaar in Uithoorn. Daarvoor woonde hij in Voorhout. Na zijn scheiding leerde hij zijn vriendin kennen, die in Uithoorn woonde. Samen maakten ze daar een nieuwe start. “Uithoorn verschilt niet zoveel van Voorhout, al denk ik dat de laatste iets meer is volgebouwd.” Hij heeft het goed naar zijn zin in Uithoorn en doet zijn best om mensen te leren kennen. “Vanwege corona is dat echter niet zo makkelijk.”

Bij binnenkomst in hun huis, dichtbij het Libellebos, valt direct de saxofoon op. Het instrument staat te schitteren in de kamer. “Op die manier word je er telkens aan herinnerd. Dat zorgt ervoor dat ik regelmatig ga oefenen.” Les nemen is niet echt iets voor Piet, liever vogelt hij het zelf uit. Al is hij wel lid van Kna, net als zijn vriendin, die dwarsfluit speelt. “Ik ben zelfs penningmeester voor KnA.” Hij is altijd actief geweest in het verenigingsleven. “Zo leer je ook mensen kennen.” Om diezelfde reden meldde hij zich aan voor een wandelapp. En gaf hij zich op voor de cursus Politiek Actief. “Maar vanwege corona werd deze na drie bijeenkomsten afgelast.”

Ik vind het gegeven dat twee onbekenden met elkaar in gesprek gaan, mooi. Wie weet wat eruit voort komt.

Naast het penningmeesterschap voor KnA is hij tevens budgetcoach. Zo zet hij zijn kennis in voor anderen. “Ik werk al jaren bij Defensie als controller. Ik controleer de financieren van diverse bedrijfsonderdelen van Defensie.” Zijn standplaats is Utrecht, maar hij bezoekt afdelingen in het hele land. “Ik moet nog anderhalf jaar, en dan ga ik met pensioen.” Een tijd waar hij enerzijds naar vooruit kijkt. “Ik heb dan zo’n 46 jaar gewerkt. Op een gegeven moment is het genoeg. Het lijkt me prettig mijn eigen tijd te kunnen indelen.” Anderzijds gaat hij nog elke dag met plezier naar het werk. “Wat ik nu doe, vind ik leuk om te doen.”

In zijn vrije tijd mag hij graag fietsen. “Ik probeer een tot twee keer per week ook op de fiets naar mijn werk te gaan. Dat is heerlijk. Rond deze tijd is het ’s ochtends nog helemaal donker, je fietst alleen. De route voert door delen van het Groene Hart en vervolgens fiets je langs de Vecht zo Utrecht in.” Fietsen, bijvoorbeeld naar het buitenland, dat staat op zijn wensenlijstje voor als hij straks met pensioen gaat. “Ik wil een nieuwe fiets kopen. Ik ben nu al bezig met het me oriënteren.” De fiets die hij op het oog heeft kun je onderdeel voor onderdeel zelf samenstellen. Een andere hobby is bierbrouwen. “Dat doe ik al twintig jaar. Ik heb destijds een cursus gevolgd bij de amateurbrouwersvereniging ’t Wort Wat. Mijn buurman haakte later ook aan. Hij is verhuisd naar Zeeland, ik naar Uithoorn, maar bierbrouwen doen we nog steeds samen!”

Hij omschrijft zichzelf als sociaal, gemotiveerd. “Als ik iets leuk vind, ga ik ervoor. Ik ben ook wel onzeker en besluiteloos op sommige vlakken. Zeker als het dichtbij mezelf komt.” Hij is actief en heel sportief. “Ik leef gezond en beweeg veel.” Zijn dagen zijn goed gevuld. “Als ik een lege agenda heb, dan weet ik niet zo goed waar te beginnen.” Liever heeft hij een vol programma.

Uithoorn bevalt hem prima. “Het is hier rustig, en vanuit Uithoorn kun je prachtige fietstochten maken.” Het contact met de buren is goed, al kent hij de mensen die verderop in de straat wonen niet. “Dat is ook een reden om mee te doen aan dit project. Ik vind het gegeven dat twee onbekenden met elkaar in gesprek gaan, mooi. Wie weet wat eruit voort komt.” Een wat bruisender centrum, dat ontbreekt nog in Uithoorn. “Je hebt Amstelplein en Zijdelwaard en er is wat horeca langs de Amstel, maar een echt centrum ontbreekt.”