Aisha Yahaya is 35 jaar geleden geboren in Nigeria. Ze is een alleenstaande moeder van twee dochters, Benedita van 9 jaar en Sabrina van 2 jaar. In 2015 is zij naar Uithoorn gekomen en ze woont sinds 2019 in De Kwakel. Voordat zij in Uithoorn terechtkwam, heeft zij in verschillende AZC’s gewoond. Daar is zij geholpen door de organisatie Nidos, waar ze veel aan heeft gehad.

Haar leven is niet makkelijk geweest. Op haar tiende werd ze door haar ouders meegegeven aan een man omdat ze haar een beter leven wilden geven dan dat zij haar konden bieden. Ze heeft haar ouders nooit meer gezien. Deze man heeft haar meegenomen naar Libië waar ze voor hem heeft moeten werken. Vanuit Libië heeft hij haar meegenomen naar Malta. Met hem heeft ze twee kinderen gekregen. De jongste is overleden op Malta, aan sikkelcelziekte. Een erfelijke bloedziekte die haar beide andere dochters ook blijken te hebben.


Na een zwaar leven in Libië en Malta wist zij in 2014 weg te komen van Malta. Italië stapte ze samen met haar dochtertje Benedita op de trein en zo kwam ze in Nederland terecht. Ze voelt zich veilig in ons land. Twee jaar geleden is zij bevallen van haar jongste dochtertje Sabrina. De vader van Sabrina woont in Utrecht en is afkomstig uit Niger.

Aisha voelt zich veilig in de Kwakel. Ze houdt van de rust, maar vindt het soms ook wel eenzaam omdat ze hier niemand kent. Daarom heeft ze zich ook opgegeven voor dit project:  om meer in contact te komen met andere mensen. Iets wat ze wel erg moeilijk vindt in onze gemeente. De mensen zijn soms stug en erg terughoudend merkt ze.

‘Wees sterk en gelukkig met wat je hebt.’

Het liefst zou ze gaan werken om zo ook weer nieuwe mensen te leren kennen, financieel onafhankelijk te zijn en de Nederlandse taal beter te leren. Maar ze is, net als zovelen, slachtoffer geworden van de toeslagenaffaire. Omdat deze nog niet is afgerond, is het momenteel niet mogelijk om opvang te krijgen voor haar jongste dochtertje. Op Malta werkte ze een tijdje in het Hilton hotel als kamermeisje en in Nederland heeft ze gewerkt in de bloemen. “Ik wil graag mijn rijbewijs halen en een leuke baan vinden. Ik wil heel graag werken”.

Aisha omschrijft zichzelf als een relaxed persoon die graag thuis is. Ze is moslima en houdt van boxen, taekwondo (wat ze vroeger van haar vader heeft geleerd), zingen en dansen. “Ik ben er trots op dat ik nog steeds sta, ondanks alles wat ik heb meegemaakt”. En ze vindt het erg belangrijk om te lachen, iets wat ze ook heel veel doet.

“Mijn boodschap voor de mensen om me heen is: wees sterk en gelukkig met wat je hebt.”