Geen kip te bekennen, zaterdagochtend bij het Fort bij De Kwakel. Zwanen, die zijn er wel. Vader, moeder en hun kroost zitten aan de waterkant hun veren te poetsen. In alle rust kunnen Bart (21 jaar) en José de Robles (57 jaar) met elkaar in gesprek. Ze hebben in ieder geval al een ding gemeen: ze wonen en werken allebei in gemeente Uithoorn.

Bart: ‘Je mag zijn wie je bent’

Het gesprek begint voor José, wethouder bij de gemeente en aanjager van dit foto- en ontmoetingsproject, direct al goed. Bij het voorstelrondje kan Bart niet geloven dat José ‘al’ 57 jaar is. “Ik had je op 35 geschat!” Dat compliment kan José in zijn zak steken. Bart is opgegroeid in Aalsmeer, maar woont nu al een tijdje in Uithoorn. Hij werkt bij Brownies&DownieS. Daar heeft hij het erg naar zijn zin, al zou hij best wat vaker willen bakken in plaats van serveren. Koken en bakken mag hij graag doen, net als José. “Dat vind ik heerlijk!” aldus Bart. José vraagt Bart wat hij zo leuk vindt aan zijn werk. “Ik vind het leuk om mensen te helpen.” Daarnaast is het een fijne plek om te werken, met leuke collega’s. Zoals Kay: niet alleen collega, maar ook een voetbalmaatje. “Dat is mijn beste vriend.” José legt uit wat hij als wethouder doet. Zijn drijfveer is om Uithoorn en De Kwakel een beetje leuker te maken. Eraan bijdragen dat mensen wat meer naar elkaar omzien, meer met elkaar in contact komen. En mensen helpen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. “Daarin zie ik overeenkomsten met Bart, hij vindt het ook leuk om mensen te helpen.”

Een voordeel van een ontmoeting met een wethouder is dat je dingen kunt aankaarten die beter zouden kunnen in je woonplaats. José is dan ook benieuwd wat er beter of leuker kan in Uithoorn. Bart is eigenlijk heel tevreden over Uithoorn. Alleen het autoverkeer in de Arthur van Schendellaan, waar hij loopt als hij met de bus gaat, dat rijdt soms veel te hard, vindt Bart. Meer borden met de maximumsnelheid plaatsen langs de weg, dat zou volgens hem kunnen helpen. José vindt dat er in Uithoorn en De Kwakel meer te doen zou moeten zijn voor jongeren. “Uithoorn kan wel een beetje levendiger.” Hij is benieuwd wat Bart doet in zijn vrije tijd. “Ik ga wandelen, naar vrienden, sporten of gamen,” aldus Bart. José brengt graag tijd door met zijn zoontje, houdt van muziek en bezoekt regelmatig concerten.

SPORTFANATEN José en Bart zijn allebei sportfanaten. Bart zit op tennis, voetbal en judo. Voetbal is zijn grote passie. Ajax is zijn favoriete club en hij kijkt alle wedstijden van het Nederlands Elftal. Hij is enthousiast over de prestaties van het team tot dusver. “Nu moeten we alleen nog Noord-Macedonië in de pan hakken.” Voetbal is belangrijk voor hem. “Ik heb er veel vrienden.” Hij speelt in de spits. Dit jaar heeft hij helaas nog geen doelpunten op zijn conto staan, maar er werden dan ook niet veel wedstrijden gespeeld. Vorig jaar maakte hij 17 goals. Met de judo gaat hij binnenkort stoppen, hij gaat hardlopen bij de AKU. Ook José is sportfanaat. Dat begon als klein jongetje al. “Ik was een driftkikkertje en moest van mijn ouders op karate.” Hij beoefende verschillende vechtsporten, waaronder jiu jitsu, thaiboksen, karate en boksen. Dat leidt tot vraagtekens bij Bart. Boksen, is dat niet gevaarlijk? Dat valt wel mee, aldus José. “Bij het boksen ging dat niet verder dan blauwe plekken of een blauw oog. Onlangs had ik wel pech, bij het trainen raakte ik de bokszak net verkeerd. Ik hield er een gebroken hand aan over, maar gelukkig is dat nu weer helemaal hersteld.” Bart is benieuwd: “Heb je ook tegen Rico Verhoeven gebokst?” Dat is niet het geval. “Ik deed geen wedstrijden, maar was wel trainingsmaatje van een aantal wedstrijdvechters,” vertelt José.

José: ‘Ik wil Uithoorn en De Kwakel een beetje leuker maken’

José wil graag van Bart weten wanneer hij voor het laatst heel blij was. “Dat was op mijn verjaardag, in mei. Mijn moeder had een verrassing voor me geregeld: mijn vriendin kwam onverwachts langs. Ook zij wist van niets. Het was heel fijn.” José bewaart ook goede herinneringen aan zijn verjaardag. “Ik heb een basgitaar gekregen. Ik heb altijd gitaar willen leren spelen, maar eerder kwam het er niet van. En toen kreeg ik een gitaar. Ik ben nu druk aan het oefenen, maar ik kan het nu nog niet zo goed. Het was echt een mooi cadeau.”

RENDIEREN Waar dromen Bart en José over? Wat zijn hun wensen? Bart houdt van reizen en wil graag naar Canada en New York. Rendieren zien, dat lijkt hem wel wat. José hoopt dat zijn zoon zo onbezorgd mogelijk kan opgroeien tot een mooi mens. Daarnaast wil hij graag nog een tijd wethouder blijven, genieten van het leven en zijn relatie. Qua reizen zou hij graag nog eens naar IJsland gaan, onder meer om het noorderlicht te zien. Zuid-Afrika staat ook op zijn wensenlijstje. “Ik ben er al eens geweest. Het is een heel mooi land, met vriendelijke mensen. Het is heel bijzonder om de dieren die je bij ons in de dierentuin ziet, in het wild te zien leven.” Bart heeft snode plannen, zoals hij het zelf noemt. “Ik wil met het openbaar vervoer door Nederland en Europa te reizen.” Ook een ritje met de New Yorkse ondergrondse lijkt hem wel wat.  

De heren hebben beide een voorwerp meegenomen dat hen dierbaar is. Bart heeft een bandje om zijn pols met de tekst Forever Beautiful – Beautiful Forever. Of hij hem gekregen heeft voor zijn verjaardag of zelf heeft gekocht weet hij niet meer. Maar het gaat vooral om de boodschap. Voor Bart staat het voor dat je mag zijn wie je bent. José wil graag weten of Bart het gevoel heeft dat hij kan zijn wie hij is. “Ja,” antwoordt Bart volmondig. Met een baan, een huis en vriendin is hij tevreden. José heeft een knuffelaapje meegenomen. “Dit aapje is onderdeel van een set van knuffelapen, die ik aan mijn zoontje heb gegeven. Ik was een keer heel ziek en toen kreeg ik van hem dit aapje. Het zou helpen om beter te worden. Dat vond ik heel bijzonder, ik weet hoe moeilijk het is voor kinderen om een knuffel af te staan. Hij heeft hem nooit teruggevraagd, ook toen ik beter was mocht ik hem houden. Het zou me volgens hem ook in de toekomst beschermen.”

REIS De kennismaking zit er bijna op. Bij het afscheid nemen belooft José binnenkort eens langs te komen bij Brownies&DownieS. De heren wensen elkaar veel geluk. “Ik hoop dat je een mooie reis door Canada en naar New York kan maken en dat je alles kunt doen wat je zou willen,” aldus José.