Nikki en Björn

Een tropische middag in juni. In plaats van in het skatepark in Uithoorn, vindt de ontmoeting tussen Björn en Nikki aan het Zijdelmeer plaats. Onder de bomen is er schaduw en een briesje zorgt voor verkoeling. Ze zitten allebei op Vakcollege Thamen, maar kennen elkaar niet. Nikki doet mavo, Björn doet het vmbo kader. Een leuke school vinden ze, maar soms is het er een beetje rommelig. En het kan heel druk zijn in de aula. Wat zouden ze verder met elkaar gemeen hebben?

Nikki: ‘Mijn droom is het NK turnen te halen’

Een beetje ongemakkelijk is het wel, zo’n ontmoeting met iemand die je niet kent. Helemaal omdat ze op het eerste oog niet zoveel raakvlakken hebben. Nikki doet veel aan sport, ze turnt op hoog niveau en doet aan trampolinespringen. Björn is het liefst met techniek bezig. “Ik heb een drone waarmee ik vlieg en plaatjes maak.” Onlangs heeft hij voor zijn verjaardag een bestuurbare helikopter gekregen, maar die functioneert nog niet naar behoren. De passie voor het vliegen verraadt zijn toekomstdroom: hij wil later graag als technicus voor Airbus, in Frankrijk werken. Nikki droomt van het halen van de Nederlandse kampioenschappen op de meerkamp. In 2019 werd ze Nederlands kampioen op de onderdelen brug en vloer. Naast het behalen van sportieve successen, wil ze later ook werken in de sport, wellicht in combinatie met de gezondheidszorg. Als trainer, maar liever nog als fysiotherapeut.

TRAMPOLINEPARK Nikki en Björn hebben het naar hun zin in Uithoorn. “Het is niet al te groot en druk,” vindt Nikki. Ze zijn blij met de natuur, zoals het Zijdelmeer, waar je ’s winters kunt schaatsen. Voor verkoeling nemen ze geregeld een duik in de Amstel. Wel zouden er meer activiteiten voor jongeren kunnen worden georganiseerd vinden de tieners. Een trampolinepark zou bijvoorbeeld leuk zijn, vindt Björn. Nikki zou het liefst een leuk winkelcentrum zien. Voor hun inkopen gaan ze nu naar Amstelveen of Hoofddorp.

De ontmoeting tussen Nikki en Björn vond plaats bij het Zijdelmeer

Gevraagd naar het spannendste moment in hun leven tot nu toe, moet Nikki terugdenken aan het NK. “Het spannendst vond ik het moment dat de jury zijn hand opstak, het teken dat ik mocht beginnen.” Björn denkt terug aan de tijd dat hij jonger was, en een demonstratie van judo mocht geven voor de klas.

SANTANA Qua muzieksmaak liggen ze een aantal decennia uit elkaar: Björn houdt van jaren tachtig muziek. “Toto, Simply Red en Santana,” somt hij op. De namen van de bands klinken Nikki niet bekend in de oren. Ze heeft niet veel tijd om muziek te luisteren, maar vindt bijvoorbeeld Maan en Snelle goed.

Björn: ‘Ik wil later graag voor Airbus werken’

De liefde voor hun huisdieren, die hebben ze gemeen. Nikki heeft twee hondjes, Teddy en Bobby. Björn heeft een parkiet, Frodo. In de vakantie hopen ze naast uitslapen en uitrusten meer tijd voor hun dieren te hebben. “Frodo kan een aantal geluiden nadoen, en welterusten zeggen.” Zorgen over de toekomst maken ze zich niet echt, al vindt Björn het milieu wel een aandachtspunt.

KOEKJE Een vraag hebben ze zo 1-2-3 niet voor elkaar, maar ze wensen elkaar een mooie toekomst. Björn hoopt dat Nikki’s droom om het NK te halen werkelijkheid wordt en Nikki wenst Björn een mooie carrière bij Airbus toe. Een slok water en een koekje verder is het tijd om op de foto te gaan. En wat als ze elkaar nu tegenkomen op school? “Dan zwaaien we.”