Amanda Poortvliet

Amanda Poortvliet is portrettist en kunstschilder met passie voor haar vak. Ze woont sinds 1994 in De Kwakel. Haar opa is in De Kwakel geboren, maar zelf komt ze uit Aalsmeer.

Ik ontmoet haar in haar gezellige atelier aan de Aalsmeerderweg in Aalsmeer waar zij vrij werk maakt en portretten in opdracht schildert. Daarnaast geeft ze les in portretschilderen en geeft ze dag-workshops ‘duurzaam je eigen verf maken’. Ze omschrijft zichzelf als een alleskunner. “Ik ben een creatief mensenmens dat het ontzettend leuk vindt om kennis over te dragen. Ik ben heel nuchter, maar ook een gevoelsmens.”

Ze is heel gelukkig met haar man in De Kwakel in het huis waar ze zelf de verbouw van heeft ontworpen. Een huis met een prachtige tuin aan de dijk. “Ik voel me thuis in de Kwakel. Ik ken geen grenzen en zou overal kunnen aarden, maar realiseer me ook dat ik eigenlijk heel Hollands ben.”

“Ik wil graag meedoen aan dit project, omdat ik vind dat de gemeente Uithoorn heel divers is, door de diversiteit ga je het unieke karakter zien. Met elkaar kunnen we werken aan de schoonheid van de gemeente.”

Amanda is zelf ook behoorlijk veelzijdig. Ze houdt van golfen, haar honden, tuinieren en ze heeft zich jarenlang verdienstelijk gemaakt als semiprofessioneel zangeres (ze zong voornamelijk A capella). Zij geniet van het vrij kunnen werken als beroepskunstenaar, zonder druk van een werkgever. Ze volgt regelmatig master opleidingen in onder andere Frankrijk, Engeland en Nederland. Momenteel volgt zij Traject Blikopener, een opleiding van 1 jaar voor gevestigde beeldend kunstenaars die verder willen groeien. In november wordt dit traject afgesloten met een expositie in De Refter in Ubbergen.

‘Ik voel me thuis in de Kwakel. Ik ken geen grenzen en zou overal kunnen aarden, maar realiseer me ook dat ik eigenlijk heel Hollands ben.’

Tijdens de Corona-tijd heeft ze haar eigen atelier opgezet waar ze erg trots op is. “Na jaren waarin ik heerlijk aan huis schilderde en steeds meer les gaf, werd de atelierruimte te klein. Deze nieuwe ruimte in Art Centre Aalsmeer biedt alles wat ik nodig had en meer. Mijn schilder- en tekenwerk maak ik met heel veel zorg en kennis van het oude ambacht. Zoekend naar vernieuwing. In mijn leven en werk ben ik regelmatig een nieuwe uitdaging aangegaan. Loslaten en nieuwe dingen beginnen, maar toch altijd bij mezelf blijven. Dat heeft mij gebracht waar ik nu sta.”

Haar droom is ooit een grote eigen expositie te hebben in een museum en vooral lekker doorgaan met het maken van kunst, zodat mensen kunnen blijven genieten van de mooie dingen die zij maakt. “Kunst, in iedere vorm, is heel belangrijk. We moeten blijven dromen en fantaseren om te kunnen overleven. En vooral: geef nooit op.”

Wil je meer weten over Amanda? Kijk dan op www.amandapoortvliet.com.

Tekst en foto: Dolly Pieterson