Steve Willie (52 jaar) woont al zeventien jaar in Uithoorn. “Ik ben opgegroeid in Amsterdam Zuid, heb een tijdje in Bijlmer gewoond, en even in Hoofddorp, maar ik heb hier mijn draai gevonden.” Hij is vrijwilliger bij Team Champ, een sportschool in Uithoorn. Hij is personal trainer en begeleidt kinderen en volwassen. “Het is mooi om ze te zien groeien.”

Team Champ ziet hij als zijn ‘kindje’. “Ik ben hier drie dagen in de week, van 8 tot 11 uur. Ik open de deur, ontvang mensen en geef trainingen. Ook train ik hier zelf.” De vechtsport heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. “Ik heb bij diverse mensen getraind. De vechtsport heeft een negatief imago, maar ik heb altijd geleerd dat het vechten beperkt blijft tot de vechtschool en niet daarbuiten. De sport brengt me rust en zorgt voor stabiliteit. Na een uurtje trainen ben ik helemaal zen als ik naar mijn werk ga. Dat moet ook: op mijn werk ga ik van 0 tot 100 in één minuut, ik ben Teamcoördinator bij de KLM op Schiphol. En dat al 26 jaar!. Ik moet in rap tempo allerlei problemen oplossen.”

Hij is trots op de sportschool. “Mensen zijn altijd verbaasd wanneer ze bij ons de trap op komen. Ze verwachten niet dat er zo’n mooie sportschool achter de gevel schuilgaat. Men weet ons steeds beter te vinden. Ik hoop dat we echt een belangrijke plek voor inwoners van Uithoorn kunnen worden. Dat we steeds meer kinderen en volwassenen kunnen begeleiden.”

‘Toen ik hier kwam wonen was ik verbaasd over de vriendelijkheid van mensen. Je wordt hier op straat begroet.’

Veel tijd gaat op aan zijn werk en aan Team Champ. “Daarnaast geef ik ook les bij Fit and Future, een sportschool in Aalsmeer.” Toch blijft er genoeg tijd over voor andere dingen. “Ik houd van uit eten gaan, ga graag naar de sauna, zie mijn kinderen geregeld en ga drie keer per jaar op vakantie.”

Hij begon zijn wooncarrière in Uithoorn in de Coudenhoveflat. Inmiddels woont hij al jaren aan de Klipper. “Toen ik hier kwam wonen was ik verbaasd over de vriendelijkheid van mensen. Je wordt hier op straat begroet. Amsterdam is wat dat betreft meer gesloten.” Hij vindt Uithoorn een prima plek voor de kinderen om op te groeien. “Amsterdam werd me op een gegeven moment te druk, vooral voor de kinderen.” Toch mist hij nog wel wat in Uithoorn. “Een Surinaams restaurant of goede toko, dat zou helemaal perfect zijn! Daarvoor ga ik nu nog naar de Bijlmer.”

Wat hem verbaast is dat sommige inwoners van Uithoorn niet ver buiten de grenzen van het dorp lijken te kijken naar wat er bijvoorbeeld te doen is in de regio. “In de Bijlmer heb je het Kwaku festival. Een feest met eten en gezelligheid. Een heel aantal buurtgenoten was daar nog nooit geweest. Ik heb er een aantal meegenomen, en die hadden het er prima naar hun zin. Muziek, eten en gezelligheid verbindt. Het publiek van het feest wordt meer en meer divers.”

Wat betreft diversiteit zou het leuk zijn om Uithoorn meer uiting te geven aan de verschillende culturen en achtergronden die de gemeente inmiddels rijk is, vindt Steve. “Dat zou prima kunnen met een feest op het evenemententerrein, waar iedereen vanuit zijn eigen cultuur of achtergrond eten meeneemt.”