Ferry Kas

Ferry Kas is een geboren en getogen Kwakelaar. Hij houdt van zijn dorp. “Het is hier gezellig en iedereen praat met elkaar. Er worden altijd leuke dingen georganiseerd zoals het Polderfeest en de kermis. Maar ook de Midzomeravond van de Tavenu. Ik ben 20 jaar lid geweest van de drumband. Sinds de drumband is gestopt ben ik ook gestopt. De optredens werden me teveel. Wel jammer want de hele familie zat erop.”

Hij woont samen met zijn vrouw Sanne en hun 3-jarige dochtertje Milou. Het gezin zou graag een iets grotere woning in De Kwakel willen hebben. Dat is echter lastig gezien de krapte op de woningmarkt. De woningen zijn niet alleen schaars maar ook onbetaalbaar.

Ferry heeft zich opgegeven voor dit project omdat hij trots is op De Kwakel. Hij vindt het ook belangrijk dat mensen met elkaar in contact blijven. Ook de nieuwkomers in het dorp. “Wij hebben Poolse buren. Daar heb ik een hele goede klik mee. Eerst had ik wel vooroordelen maar dat komt omdat je zoveel slechte dingen hoort en leest in de media over bepaalde groepen mensen. Dat vormt je mening. Dat vind ik heel erg, want ik heb helemaal niks tegen mensen die niet uit De Kwakel komen.”

“Ik zou willen dat mensen positiever in het leven staan. Het zou het leven veel makkelijker maken. Je moet het zelf gezellig maken. Ik leef voor de gezelligheid.”

“Ik heb op de Groenstrook gezeten en ben daarna naar de Middelbare tuinbouwschool gegaan, beide in Aalsmeer . Leren was niet echt mijn ding. Ik wilde liever met mijn handen werken. De BBL (Beroeps Opleidende Leerweg) was het daarom helemaal voor mij. Daarbij ging ik 1 dag naar school en 4 dagen werken. Mijn opa had een kwekerij op de Drechtdijk (Hogerwerf), daar was ik heel graag. De kwekerij werd later overgenomen door mijn oom. Daar heb ik het kwekersvak geleerd.” Inmiddels werkt Ferry al 10 jaar met veel plezier bij Hederaplant.

Je kunt Ferry het best omschrijven als een positieve, opgewekte en vooral sportieve Kwakelaar. Hij voetbalt graag bij KDO. Helaas ligt dat nu stil door Corona. Hij mist het voetballen erg, maar is niet stil gaan zitten. Iemand sprak hem aan om mee te gaan klimmen, naast het 3e veld. Dat doet hij nu in plaats van de voetbaltraining. Naast voetballen heeft hij ook met zijn broertjes, neefje en een vriend van zijn broertje de Triatlon uitgelopen. Daar is hij erg trots op. “Het was echt een onderlinge competitie. Ze wilden allemaal als eerste binnenkomen.” Op vakantie met zijn ouders in Frankrijk heeft hij ook een keer de Alpe d’Huez  opgefietst met zijn broertjes. Een geweldige ervaring. Dat zou hij graag nog een keer willen doen.

“Ik zou ook nog een keer terug willen naar Lapland. Daar heb ik Sanne ten huwelijk gevraagd. Dat is zo’n mooi land. Dat zou ik graag nog een keer willen zien.”

Ferry is erg gelukkig met zijn gezin en familie en heeft als boodschap voor mensen om zich heen: “Ik zou willen dat mensen positiever in het leven staan. Het zou het leven veel makkelijker maken. Je moet het zelf gezellig maken. Ik leef voor de gezelligheid.”

Tekst en fotografie: Dolly Pieterson