Prachi Sakar

Prachi Sakar woont met haar man en twee kinderen in Legmeer West. Ze woont inmiddels 11 jaar in Uithoorn en heeft het er prima naar haar zin. Ze komen oorspronkelijk uit India, maar willen voorlopig nog niet terug. “Misschien als de kinderen wat ouder zijn.”

Een leven in het buitenland, dat was nooit een droom. “Maar via mijn werkgever, ABN Amro, kreeg ik deze kans aangeboden. Samen met mijn man, die hier ook een baan kon krijgen, hebben we besloten naar Nederland te emigreren. We waren pas een half jaar getrouwd toen we naar Nederland kwamen. Het werkklimaat is hier beter dan in India. Daar werk je veel meer uren per dag, en blijft er weinig tijd over voor het gezin. Dat is hier veel beter geregeld.”

Ze woonden een tijdje in Amsterdam en Diemen, maar kozen uiteindelijk voor Uithoorn. “Het is een fijne plek. Het is groen, en alle voorzieningen zijn dichtbij. We hebben hier alles wat we nodig hebben. De mensen zijn hier heel hartelijk. Men groet elkaar op straat en ze maken makkelijk een praatje. Wat dat betreft denk ik dat Uithoorn het beter doet dan Amstelveen.”

“Ik ben makkelijk benaderbaar en sta altijd klaar om anderen te helpen.”

Ze wonen sinds augustus in hun nieuwe woning. “Daarvoor woonden we aan de Herman de Manlaan in Uithoorn. Een heel leuke buurt. We hadden goed contact met de buren. Toen we er pas woonden, werd er een buurtbarbecue georganiseerd. Dat was voor ons een uitgelezen kans om de buren te leren kennen. Onze naaste buren, een stel van in de vijftig, heeft ons heel erg geholpen met het wegwijs worden in Uithoorn. We hebben nog steeds contact.”

Prachi was met haar man een van de eerste Indiërs die zich in Uithoorn vestigen. “In Amstelveen had je al een grote Indiase gemeenschap, maar in Uithoorn nog niet. Inmiddels wonen hier zo’n 250 gezinnen. Een aantal van hen woont in deze wijk. We vormen een hechte gemeenschap. We hebben een app groep, waarin we nieuwtjes en informatie delen.”

Tijd doorbrengen met het gezin vindt Prachi heel belangrijk. Daarnaast mag ze in haar vrije tijd graag lezen en ze is creatief: ze maakt onder meer kleding voor haar dochter. De familie in India hebben ze door corona een tijdlang niet kunnen bezoeken. “In maart kon ik na lange tijd weer mijn familie bezoeken. Mijn grootvader was ziek, gelukkig heb ik hem toen nog kunnen zien. Hij is kort daarna overleden.”

Een droom of wens kan ze zo niet bedenken, maar ze dankbaar voor hun woning en de tijd die ze met haar gezin kan doorbrengen. Hopelijk kan dat nog jaren zo blijven. Daarnaast vindt ze het belangrijk om een eigen identiteit te hebben. “Naast het zijn van een moeder of de vrouw van, wil ik een eigen identiteit.” Ze omschrijft zichzelf als warm en behulpzaam. “Ik ben makkelijk benaderbaar en sta altijd klaar om anderen te helpen.”

In Amstelveen wordt jaarlijks uitgepakt rond Diwali met een festival op het Stadsplein. “Ik ben er één keer geweest, maar vond het heel druk. Daarom organiseren we hier in Uithoorn ons eigen feest. Dat doen we ook tijdens Holi. De afgelopen jaren kon het telkens niet doorgaan vanwege corona. Maar hopelijk kan het volgend jaar wel. Vorig jaar zouden we het vieren in De Schutse. We hadden al 200 kaarten verkocht en verwachtten zo’n 300 mensen. De gemeente hielp ons mee met de organisatie. Die is sowieso heel behulpzaam. In de toekomst zou ik graag een Diwali feest voor alle inwoners van Uithoorn organiseren. Ik wil graag culturen meer bij elkaar brengen.”