Giovanna Karsters (55 jaar) woont in Uithoorn, in de wijk Thamen. “Ik heb hiervoor jaren in Amstelveen gewoond. Ik had een fijn huis en een prachtige tuin, maar qua mensen vind ik Uithoorn leuker. Ik heb goed contact met de buren.” Giovanna werkt bij Boris, de kinderopvang. Daarnaast zet ze zich in voor Pavones, ze is secretaris voor de stichting.

Pavones is een multiculturele vrouwenstudio in Zijdelwaard. Het is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners van verschillende culturen om een praatje te doen, voor de gezelligheid of aan gezamenlijke activiteiten mee te doen. Pavones ondersteunt en begeleidt met name vrouwen in Uithoorn. Ook biedt de stichting naai-, computer- en taalles aan. “Het is een mooie stichting, die hulp biedt aan anderstaligen. Ik vind het belangrijk om anderen te helpen. Als ik zelf naar een ander land zou gaan, waar ik de taal en cultuur niet ken, zou ik ook graag op deze manier worden geholpen. De dankbaarheid van de mensen is groot. Het is fijn om anderen te helpen. Het geeft je een goed gevoel. Daarnaast heb ik vanuit mijn geloof ook de taak om andere mensen te helpen. Het geeft me de kans om over het geloof te vertellen. Het is aan de ander of hij of zij naar deze verhalen wil luisteren.”

Giovanna is naar eigen zeggen een bezige bij. “Ik heb kwik in mijn kont, zo noemen ze dat bij ons. Ik kan niet stilzitten. Ik houd van koken, knutselen, wandelen, zingen en voetballen. Vroeger als kind voetbalde ik op straat. Later deed ik dat met de kinderen. Nu doe ik het in de tuin. Je blijft er fit bij.” Haar kinderen zijn inmiddels de deur uit. “Ik woon hier nu zo’n zes jaar en heb het er goed naar mijn zin. Qua grootte van het huis blijft het wennen. Dit huis is veel kleiner. Maar nu de kinderen de deur uit zijn heb ik ook niet meer ruimte nodig. Mijn beste vriend woont een aantal huizen verderop.” Toen haar kinderen nog klein waren, kwamen er geregeld vriendjes en vriendinnetjes mee. Nu weet een buurmeisje verderop haar te vinden. “Laatst kwam ze me halen om een sneeuwpop te maken.”

‘Ik vind het belangrijk om anderen te helpen. Als ik zelf naar een ander land zou gaan, waar ik de taal en cultuur niet ken, zou ik ook graag op deze manier worden geholpen.’

Het meest trots is Giovanna op haar karakter. “Ik ben open, vriendelijk en sociaal. Daarnaast ben ik altijd vrolijk, wat er ook op mijn pad komt. Ik blijf positief.” Ze heeft zich opgegeven voor het project omdat ze graag nieuwe mensen leert kennen. “Ik ben benieuwd naar andere mensen, naar hun keuken en cultuur.”

Uithoorn vindt ze een gezellig dorp, met leuke mensen. Minder leuk vindt ze het gedrag van mensen in het verkeer. Het fatsoen is ver te zoeken. De Kwakel kent ze niet zo goed, maar ze heeft niet zulke positieve verhalen over het dorp gehoord. “Met Pavones zijn we gevraagd om ook daar bijeenkomsten te verzorgen. Op de een of andere manier is dat nooit van de grond gekomen. Waarom dat zo is, weet ik niet.”

Tekst en fotografie: Naomi Heidinga