De voormalige Rietveldkerk is een blikvanger in Uithoorn. De meningen over het gebouw zijn verdeeld, maar kenmerkend is het zeker. Het biedt tegenwoordig plek aan GERRIT, een horecaonderneming. Vrijdagochtend is het terras nog niet open. Het regent zachtjes, maar gelukkig biedt de luifel een droog onderkomen voor Jessy Volkers en Jomaro Kooke. Ze delen een liefde voor muziek. Jomaro maakt wekelijks een radioprogramma voor Rick FM; Jessy maakt zijn eigen muziek onder de naam Mill Green.

Jomaro: ‘De muziek houdt me op de been’

Jomaro is geboren in Uithoorn, maar woont nu al jaren met zijn man Carl en hun twee honden in De Kwakel. “Elf jaar geleden zijn we getrouwd, maar we zijn al 25 jaar samen.” Hij werkte onder meer voor de Cindu en Geostick, maar besloot met werken te stoppen. Als mantelzorger voor zijn moeder en broer had hij genoeg op zijn bordje. “Anderhalf jaar geleden werd ik zelf ziek. Ik kreeg neuskanker, een zeldzaamheid in Nederland. Jaarlijks krijgen zo’n 20 tot 30 mensen in ons land hiermee te maken. Ik werd bestraald, maar dat haalde niets uit. Mijn neus moest geamputeerd worden.” Het had een enorme impact op Jomaro. “Mijn gezicht is voor mijn gevoel verminkt. Ik draag een neusprothese, maar die moet ’s nachts weer af. Het begint langzaam wat meer routine te worden, maar het blijft stressvol. De muziek houdt me op de been, net als mijn partner en onze honden. Maar in eerste instantie hoefde het niet meer voor mij.” Jessy is onder de indruk van het verhaal. “Dat zoiets kan gebeuren, daar sta je niet bij stil.” Hij vindt het bijzonder dat Jomaro zo openlijk zijn verhaal wil delen. “Juist omdat er niet veel mensen zijn die hier mee te maken hebben, is er ook niet veel informatie over te vinden. Daarom wil ik mijn verhaal vertellen, in de hoop dat andere mensen er kracht uit kunnen putten.”

Jessy groeide op in de Bijlmer en verhuisde op zijn twaalfde naar Uithoorn. Dat was even wennen, want in Uithoorn zijn mensen meer terughoudend. In de Bijlmer is er meer leven op straat, Uithoorn is soms uitgestorven. “Uithoorn was voor mij best een clash. Ik ben een stadsjongen.” Ook voor Jomaro was het wennen in De Kwakel. “In De Kwakel wordt veel meer op je gelet. De eerste keer dat ik bij Carl bleef slapen, stond mijn auto de hele dag voor zijn deur. De dag erna wist een groot deel van het dorp het al. Nieuws gaat als een lopend vuurtje door het dorp. Tegenwoordig is dat wel een beetje minder. De Kwakel is groter geworden, er zijn meer mensen van buitenaf komen wonen. Daardoor wordt de kneuterigheid een beetje minder. Ergens vind ik dat wel jammer. Het echte dorpse, dat hoort erbij in De Kwakel. Mensen die van buitenaf hier komen wonen, moeten zich dat wel realiseren.”

MUZIEK Tijdens zijn tienerjaren ontdekte Jessy zijn liefde voor muziek. “Op de middelbare school was ik tijdens de lessen stiekem bezig met muziek.” Na de middelbare school ging hij naar de popacademie. Als rapper Mill Green timmert hij nu aan de weg. Hij heeft een aantal nummers gemaakt en diverse shows en optredens gegeven. Onder meer in New York. “Dat was echt een ervaring.” Graag zou hij zijn brood met zijn passie willen verdienen, maar op dit moment is dat nog lastig. Helemaal omdat corona optredens een tijdlang onmogelijk heeft gemaakt. “Zou je anders zijn doorgebroken?” wil Jomaro weten. “Misschien, dat is lastig te zeggen. Maar het ging wel de goede kant op.”

De ontmoeting tussen Jessy en Jomara vond plaats bij GERRIT

Jomaro is benieuwd of Jessy de laatste tijd nieuwe muziek heeft gemaakt. “Dat was even wat minder. Ik was mentaal niet helemaal oké, vanwege corona. Dan komt er niet echt iets uit je handen. Dan ben je serieus een dag met iets bezig en denk je later: wat heb ik eigenlijk gemaakt?” Om in zijn levensonderhoud te voorzien is Jessy nu bezorger voor een supermarkt. “Geen slechte baan, maar het is niet wie ik ben. Daar kan ik wel depressief van worden.” Naast de muziek houdt Jessy zich bezig met video editen. “Ik zou een combinatie van die twee, muziek en editen, ook prima vinden. Ik hoef er echt niet rijk van te worden, maar een huisje en auto kunnen betalen zou fijn zijn.”

RICK FM Happy Hour is de naam van het programma van Jomaro, waarin hij elke donderdagavond tussen 21 en 23 uur te beluisteren is op Rick Fm. “Ik draai soul, disco en dance. Ik vind het heel leuk om te doen. Een aantal vrienden van me luistert elke week. Ze laten ook weten wat ze van het programma vinden. Wellicht wil ik in de toekomst meer voor Rick Fm doen. Interviews bijvoorbeeld. Nu heb ik daar nog niet de energie voor.”

Welke dromen en wensen hebben de heren nog? Jomaro hoopt in aanmerking te komen voor een neusprothese, gemaakt door een Amerikaans bedrijf. “Deze prothese hoef je niet op je gezicht te plakken. Dat is veel prettiger.” Hij weet niet of hij in aanmerking komt voor de prothese. “Dat heeft te maken met de manier waarop de amputatie is uitgevoerd.” Binnenkort heeft hij een gesprek met een vertegenwoordiger van het bedrijf. Een spannende tijd dus, voor Jomaro. Gezondheid en gelukkig zijn staan voor Jessy voorop. “Ik heb al een tijdje last van paniekaanvallen. Dat is echt heftig, in het begin dacht ik dat ik doodging tijdens zo’n aanval. Het gaat nu iets beter, ik weet iets beter wat een paniekaanval kan triggeren. Maar weg zijn ze nog niet. Ik hoop dat ik er beter mee om kan leren gaan, of het liefst dat ik er helemaal geen last meer van zal hebben.” Hij wil graag een stabiel inkomen verdienen met zijn muziek. Hij denkt erover om naast de muziek een bedrijfje te starten voor zijn video-editing activiteiten. “Het mooiste is wanneer je met je passie je brood kunt verdienen.”

Jessy – ‘Ik wil mijn brood verdienen met de muziek’

Als dierbaar voorwerp heeft Jomaro een doosje meegenomen met daarin verschillende neusprotheses. “Deze zijn heel belangrijk voor me. Ik heb verschillende protheses met verschillende huidtinten. Voor de zomer, wanneer je huid bruin kleurt door de zon, heb ik andere protheses dan in de winter.” Jessy had zijn microfoon willen meenemen. “Het is mijn eerste microfoon, ik heb hem zelf gekocht. Vrienden hebben hem geleend, ik weet niet waar hij nu is. Ik houd van het geluid van deze microfoon. Hij was niet eens zo duur in aanschaf, maar hij hoort bij mijn sound.”

SOCIALS Het gesprek loopt ten einde, het is tijd voor de foto’s. Maar niet voordat ze elkaar het beste toewensen. Een carrière in de muziek voor Jessy en een neusprothese voor Jomaro. “Zit je op Instagram of Facebook,” wil Jessy weten. “En als ik iets voor je kan doen, moet je het laten weten!”