Hanneke Blom

Hanneke Blom (56 jaar) is een echte Uithoornse. Ze woont al haar hele leven in Uithoorn, de laatste 22 jaar in een appartement in woonvoorziening Zijdelveld. Daar woont ze zelfstandig en krijgt ze ondersteuning als het nodig is. Ze werkt voor AM Match in Amstelveen.

Bij binnenkomst valt de verzameling knuffels op de bank direct op. Een bonte verzameling, met onder meer Disney figuren. Haar appartement ziet er gezellig uit, met fotolijstjes van familieleden op de wand. Op de tafel een briefje met het menu voor deze week. “Ik kon vandaag wat eerder eten. Dat heb ik geregeld met de leiding. De dames van de keuken zijn schatten.”

Hanneke heeft een lichte verstandelijke beperking. Daardoor kan ze haar gevoelens en gedachten niet altijd duidelijk onder woorden brengen. Tijdens het interview heeft ze daar geen last van. Spannend vindt ze het wel, maar de vragen weet ze zonder moeite te beantwoorden.

‘Uithoorn is een fijne plek om te wonen. Je kunt hier fijn wandelen en de winkels zijn dichtbij.’

“Op 15 september 1998 kwam ik hier wonen. Daarvoor woonde ik nog thuis. Het was best spannend, zou ik op mezelf kunnen wonen?” Dat gaat echter al jaren zonder problemen. En is er wel iets, dan kan ze bij de begeleiders terecht. Ze werkt bij AM Match. “Het werk bestaat uit het inpakken van dozen. Telkens met andere spullen. Op woensdag ben ik vrij.” De afgelopen tijd had ze bijzonder verlof. “We krijgen een nieuwe werkplek. Vanaf donderdag beginnen we in de voormalige Fordgarage in Amstelveen. De ruimte is groter en het is iets verder fietsen. Ik heb al met een vriendin geoefend.” Het werk vindt ze leuk om te doen, ze heeft vriendelijke collega’s.

Naast het werk mag ze graag wandelen. Mandala tekenen, met vriendinnen afspreken of bij mensen op bezoek, dat zijn andere hobby’s. En ze mag graag tv kijken. Goede Tijden, Slechte Tijden is favoriet. “Daarnaast vind ik Petit Chateau leuk. Voor vanavond heb ik het interview met Maxima opgenomen. Het is een leuke koningin, ik vind haar sympathiek. En ze heeft prachtige dochters!” Daarnaast gaat ze elke week op bezoek bij haar moeder. “Ze is al 93 jaar. Dat zou je overigens niet zeggen, ze ziet er jonger uit. Ik ben blij dat ik haar nog heb. Natuurlijk weet je niet hoelang dat nog duurt, maar daar kun je maar beter niet over nadenken.”

Ze vindt het prettig wonen in Uithoorn. “Dichtbij de winkels en je kunt hier fijn wandelen. Bijvoorbeeld bij het Zijdelmeer.” Wel mogen de wandelpaden wat betreft Hanneke worden verbeterd. “Maar volgens mij zijn ze daar nu mee bezig.”

Hanneke is trots op hoever ze is gekomen in het leven. “Ik heb een fijn appartement, werk en vrienden.” Het lijkt haar leuk om via dit project in gesprek te komen met iemand die ze niet kent. “Dat is ook best spannend. Je weet namelijk niet hoe iemand over je denkt. Maar het lijkt me leuk om te horen over hoe iemand anders het wonen in Uithoorn of De Kwakel ervaart, en hoe iemand over de dorpen denkt.”