Marjolein van Hoorn

Marjolein van Hoorn woont al haar hele leven in Uithoorn. Sinds augustus woont ze met haar man, dochter en kat in Zijdelwaard, in de wijk waar ze opgroeide. Ze werkt als juf op de Vuurvogel, op de school waar ze vroeger als kind ook heen ging. “Er is nog een juf die ik nog ken uit de tijd dat ik er op school zat.” Weggaan uit Uithoorn, dat heeft ze nooit overwogen. “Al was ik vorige week in Zeeland, in Ouddorp, en toen heb ik er wel even aan gedacht. De ruimte die je daar hebt..”

Ze werkte eerst als docent op Thamen, maar koos toch voor het basisonderwijs. “Dat is een stap die niet veel mensen maken. Ook al kan ik heel goed met pubers omgaan, toch vond ik de leeftijdsgroep op de basisschool leuker. Ik heb een tijd als kindercoach gewerkt, en toen had ik ook voornamelijk met kinderen onder de twaalf jaar te maken. Daarom heb ik me aangemeld voor een zij-instromerstraject. Ik heb de Pabo gedaan. Het volgen van een hbo-opleiding op latere leeftijd is best pittig, maar ik ben blij dat het is gelukt.”

De Vuurvogel heeft zo’n tweehonderd leerlingen, met diverse achtergronden. “Ik geef les aan groep vier, en heb in mijn klas kinderen met zo’n tien verschillende nationaliteiten. In deze wijk hebben sommige gezinnen het zwaar. Een aantal kinderen heeft bijvoorbeeld een taalachterstand. Niet altijd is het even makkelijk voor de kinderen thuis. Daarom hebben we bij de tweede lockdown als school besloten om de kinderen toch elke dag, in kleine groepjes, naar school te laten gaan. Deze groep kinderen moet je blijven zien.”

‘Ik wil graag laten zien hoe leuk Uithoorn is.’

Het werken als juf is pittig. “Je kunt alleen op deze school werken als je een passie hebt voor het onderwijs en je kinderen echt verder wil helpen. Kennisoverdracht staat op deze school centraal. Daarbij gaat het ook om het overdragen van algemene kennis, dat krijgen sommige kinderen niet van huis uit mee. We geven strak les, hebben strikte regels, maar die duidelijkheid is voor de kinderen alleen maar fijn.”

Naast haar werk en het gezin mag ze graag wandelen. “Daarnaast lees ik graag, de zolder staat vol met boeken. En om tot rust te komen, maak ik bouwpakketten van lego. Het is druk op school, en ik moet aan van alles denken. Dan is het heerlijk om zo’n bouwwerk te maken, waarbij ik slechts de instructies hoef te volgen.” Ook is ze vrijwilliger bij de Admiralengroep.

Het meest trots is ze op waar ze nu staat. “Ons huis, mijn vaste baan. Het afronden van een opleiden op latere leeftijd. Wie ik ben.” Ze heeft zich aangemeld voor het project omdat ze het leuk vindt om nieuwe mensen te ontmoeten. “Ik ga graag het gesprek met anderen aan. Ik woon hier al mijn hele leven, dus weet hoe het in Uithoorn gaat. Uithoorn is de laatste tijd niet zo positief in het nieuws geweest, denk maar aan Oud en Nieuw twee jaar terug. Ik wil graag laten zien hoe leuk Uithoorn is.”