Nikki de Block (13 jaar) turnt bij I-turn in Amstelveen en doet aan trampoline springen. In 2019 werd ze Nederlands Kampioen op de onderdelen brug en vloer. Die titel draagt ze nog steeds, vanwege corona kon geen nieuw NK worden georganiseerd. Nikki kan niet wachten tot ze weer aan wedstrijden mee kan doen. “Vroeger werd ik heel zenuwachtig voor wedstrijden, maar na het leren van ademhalingsoefeningen heb ik daar geen last meer van.”

Nikki woont in Uithoorn en doet de mavo op Vakcollege Thamen. Later wil ze iets in de sport gaan doen. “Ik kan moeilijk stilzitten.” Bureauwerk is niets voor haar. Wellicht kiest ze later voor fysiotherapie, net als haar broer. Ook een sportief type. Hij heeft zijn opleiding aan het CIOS bijna afgerond en mag na de zomer beginnen met de opleiding tot fysiotherapeut aan de Hogeschool van Utrecht.

 Ze begon op haar vijfde met turnen. Bij toeval, want ze wilde als kind het liefst op paardrijden. Daar was ze echter nog te jong voor. Ze ging een aantal keer mee met vriendinnetjes naar Odin, een turnvereniging in Amstelveen. Ze mocht meedoen en na de eerste les vroeg de trainster al aan haar ouders of ze mee zou mogen doen met de selectie. De trainster van toen, Melissa Ockhuijsen, is nog steeds haar vaste trainer. Ze hebben een bijzondere band, het zijn bijna zusjes, al schelen de twee behoorlijk wat jaren. “Ze gaat ook weleens mee op vakantie. Ze weet precies hoe ze me moet motiveren. Niet door boos te worden, dan zou het juist helemaal niet lukken.” Tijdens wedstrijden kan ze Nikki zo motiveren dat ze het beste uit zich haalt.

De brug en de vloer zijn de favoriete onderdelen van Nikki. In die onderdelen is ze het best. Op de brug kan ze salto’s maken en overvliegen. Op de vloer vindt ze de sprongen het leukst. Voor de oefening stelt ze zelf een choreografie samen. “Tot mijn twaalfde moesten we een vaste choreografie leren. Het zelf samenstellen is veel leuker.” Ze kijkt op tegen Eythora Thorsdottir, een turnster uit IJsland. Ze is goed op het onderdeel vloer. Ze beweegt heel sierlijk. Op de brug vind ik Sanne en Lieke Wevers goed.”

‘Ik zou graag de meerkamp willen turnen tijdens het NK’

Twee jaar geleden won ze het NK. “Dat bestond uit twee dagen. De eerste dag deed ik mee aan de meerkamp, waarbij je verschillende onderdelen laat zien. Ik eindigde als vijfde. De tweede dag mocht ik meedoen aan de onderdelen de brug en de vloer. Om aan de toestelfinale mee te mogen doen, moet je bij een serie voorrondes voldoende punten verzamelen en bij de top drie eindigen. Tijdens de toestelfinale turnde ik eerst op de brug. Ik werd eerste. Voor de volgende finale moest ik een uur wachten. Ik was zo moe dat ik in slaap viel. Mijn moeder en trainster waren bang dat het niets zou worden, maar ook daar werd ik eerste.” Ze heeft inmiddels een hele stapel medailles verzameld.

Trainen kost veel tijd, zo’n achttien uur per week. Op maandag traint ze niet, maar de rest van de dagen gaat ze na school snel door naar de training. Na de training is het eten, huiswerk maken en slapen. Ze heeft het ervoor over, sporten is haar passie. Het betekent dat ze niet altijd met vriendinnen kan afspreken. “Maar ze begrijpen het wel.” Naast het turnen doet ze aan trampoline springen. Ook daar doet ze het goed, ze zit bij de regioselectie. Maar, als ze zou moeten kiezen tussen de twee sporten is de keus echter niet moeilijk. “Dan kies ik voor turnen. Dat doe ik al veel langer. Met trampoline springen ben ik vorig jaar begonnen. Vanwege corona heb ik tot dusver maar aan één wedstrijd mee kunnen doen.”

Ze wil de komende jaren verder in het turnen en het trampoline springen. “Ik zou graag de meerkamp willen turnen tijdens het NK. En wellicht in de toekomst meedoen aan de Olympische Spelen. Ik ben nu nog jong, dat is nog ver weg.”

Gepubliceerd in het Amstelveens Nieuwsblad